Image
Batterij

Met een beetje overdrijving mogen we de batterij gerust het hart van de auto noemen. Wij vertellen je in 8 punten wat je zeker moet weten over je batterij.

 

1. Wat is de taak van een autobatterij?

Een batterij moet de energie die de alternator produceert, opslaan om die op een later tijdstip weer vrij te geven. De belangrijkste taak is uiteraard om de motor te laten ronddraaien tijdens het starten.

Los daarvan heeft de batterij nog heel wat andere taken, want ze voedt een groot aantal accessoires in de wagen. Tal van onderdelen zoals de vele detectoren, radio en ABS, kunnen slechts stabiel werken met een degelijke batterij.

En dan hebben we het nog niet over de stop-start technologie, want voor dat systeem is een nieuwe generatie batterijen nodig.

Image
platte batterij pechverhelping lege accu touring

 

2. Volt, ampère, waarop letten?

Als je een batterij koopt, kan je best even de handleiding van de wagen lezen. Je moet vooral letten op de volgende zaken.

Voltage: hedendaagse wagens gebruiken allemaal een 12-volt batterij.

Ampère-uur: (aangegeven met "Ah") Dit slaat op de lading die een batterij kan behouden in de tijd. Of, de energie die de accu gedurende een zekere tijdsspanne kan leveren.

Stroomsterkte: (uitgedrukt in "A" van ampère) Dit is de maximale stroomsterkte waarover de startmotor kan beschikken. Om het eenvoudiger te stellen: hoe groter deze getallen, hoe krachtiger de batterij.

 

3. Wat is de levensduur van een batterij?

Een batterij heeft een gemiddelde levensverwachting van vijf jaar. Er zijn echter verschillende factoren die een invloed hebben op de levensduur. Dat begint al bij het ogenblik waarop de batterij wordt aangekocht. Een batterij die in je auto geplaatst wordt, kort nadat ze werd geproduceerd, zal langer meegaan.

Daarom heeft de batterij van een nieuwe auto een grotere levensverwachting dan een vervangexemplaar. Een batterij die lange tijd gestockeerd wordt in een winkel, zal aan prestaties inboeten.

Het is dan ook belangrijk om de factuur en de aankoopdatum bij te houden. Jammer genoeg kan je de productiedatum niet achterhalen en weet je  evenmin in welke omstandigheden de batterij in tussentijd bewaard werd.

 

4. Heeft de temperatuur een invloed op de prestaties van een batterij?

Uiteraard, en in tegenstelling tot wat velen denken, zijn (hoge) temperaturen even schadelijk voor een batterij als een koude omgeving.

Lage temperaturen laten een batterij “stollen”, waardoor ze niet haar volledige capaciteit kan leveren. Dat is noodzakelijk om de starter te voeden, want dat is de zwaarste taak van de batterij.

Hoewel warmte het rendement van een batterij vergroot (zonder regelmatig bij te laden), kan de batterij gaandeweg capaciteit verliezen. Deze ontlading kan – in het ergste geval – de batterij definitief beschadigen.

5. Hoe kan ik mijn batterij correct onderhouden?

Een nieuwe batterij heeft geen specifiek onderhoud nodig. Na verloop van tijd is het zinvol om de polen en de klemmen visueel te controleren. Kijk na of de kabels goed vast zitten (je kan de moeren indien nodig aantrekken).

Als er oxidatie is, maak je de klemmen los zodat je polen en klemmen zuiver kan maken met schuurpapier. Je kan corrosie voorkomen door ze met vaseline in te smeren.

Plaats vervolgens de klemmen terug en span de moeren stevig aan. Soms is het zinvol om de batterij met een externe lader bij te laden om de levensduur te verlengen.

 

6. Starten bij koud weer?

Zelfs wanneer je batterij in uitstekende conditie verkeert, loont het de moeite om ze bij het starten te ontzien. Zet voor het starten de lichten even aan en uit zodat de batterij een beetje kan “voorverwarmen”.

Start vervolgens de wagen. Als de motor niet meteen aanslaat, start dan niet te lang door. Het is beter om enkele korte startpogingen te ondernemen, om de accu niet uit te putten.

Als je auto een manuele versnellingsbak heeft, kan je best het ontkoppelingspedaal intrappen (ook wanneer de transmissie in neutraak staat). Zo zal de motor met minder weerstand ronddraaien.

 

7. Zwakke batterij?

Als de wagen na enkele pogingen niet start, kan je startkabels gebruiken en starten met een donorwagen.

Wie enkel in de stad rijdt en vaak in de file staat, doet er goed aan om af en toe een langer traject te rijden. Door met hogere motortoerentallen te rijden, kan je de batterij volledig herladen.

 

8. Heb je hulp of een nieuwe batterij nodig? Bel Touring!

Slaag er niet in om de wagen te starten? Heb je al vaak startkabels hebt moeten gebruiken? Dan is de kans groot dat de batterij niet meer bijlaadt of dat er een defect is aan het laadsysteem van de wagen.

Bel in dat geval naar Touring. Onze bijstandsverleners kunnen de wagen helpen starten en een diagnose stellen van het probleem. Als de batterij defect blijkt, kunnen ze die ook meteen vervangen. Tel: 070 344 777     

 

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.