Image
Zwanger reizen

Je bent zwanger en je twijfelt of je wel op reis mag gaan? Geen paniek: in de meeste gevallen kun je probleemloos vertrekken. Enkele kleine extra voorzorgen volstaan.

Reizen als je zwanger bent? Het kan, tenzij je arts het afraadt natuurlijk. Maar doe het in elk geval niet in het eerste of het derde trimester. Tijdens het eerste trimester heb je immers gegarandeerd last van misselijkheid en vermoeidheid: niet ideaal voor lange trajecten!

Vanaf het derde trimester heb je sowieso minder energie om volop te genieten van je vakantie, en naarmate je zwangerschap ten einde loopt, moet je extra voorzichtig zijn.
Het tweede trimester is dus ideaal om op vakantie te gaan. Je loopt minder risico op een miskraam en je hebt bovendien meer energie.
Ontdek je pas dat je zwanger bent vlak voordat je wilt vertrekken? Dan hoef je je reis niet te annuleren, op voorwaarde dat je het voorzichtig aanpakt.

1. Vraag raad aan je arts

Elke vrouw, en dus ook elke zwangerschap is anders. Je arts is het best geplaatst om je advies te geven. Vraag een check-up en stel hem of haar alle nodige vragen: wat mag je doen, wat niet enzovoort.
Stel ook samen een lijst op van producten die je moet meenemen op reis. Veel geneesmiddelen zijn immers af te raden voor zwangere vrouwen. En zelfmedicatie is absoluut uit den boze!

2. Vermijd bestemmingen waarvoor je inentingen nodig hebt

Zeker als je je nog niet hebt laten vaccineren. Heb je je reis al gepland, neem dan alle nodige voorzorgen: gebruik een muskietennet en insectenwerende producten, draag bedekkende kleding enzovoort.
Muggen kunnen ziekten overdragen die ernstige risico’s inhouden voor zwangere vrouwen. Voorzichtig zijn is dus de boodschap! Maar ook hier is het opletten geblazen, want sommige insecticiden zijn af te raden voor zwangere vrouwen. Vraag dus zeker informatie aan je arts.

3. Let op wat je eet en drinkt

Drink geen leidingwater en let op je voeding. Of je nu in België bent of in het buitenland: als je zwanger bent, moet je op dat vlak bijzonder waakzaam zijn!
Rauwe producten, rauwe melk, fijne vleeswaren en niet-gespoelde groenten en fruit zijn af te raden, vooral op exotische bestemmingen. Vergeet niet dat zij dragers zijn van toxoplasmose. Op zich een onschuldige ziekte, behalve voor zwangere vrouwen, want toxoplasmose wordt overgedragen op de foetus en kan bijzonder zware complicaties veroorzaken.
Verkies gekookte groenten, en vraag op restaurant altijd om je vlees goed te bakken.

4. Transportmiddelen: aan jou de keuze

Alle transportmiddelen zijn oké:

  • Trein: wellicht de comfortabelste formule. Je hebt meer ruimte dan op het vliegtuig en je kunt ook makkelijker door het gangpad wandelen.
  • Vliegtuig: sommige maatschappijen vragen een medisch attest met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum. Andere weigeren dan weer vrouwen die meer dan 7 maanden zwanger zijn. Informeer je dus goed!
  • Auto: las zo vaak mogelijk een pauze in, liefst om de twee uur. En vermijd ook liefst bochtige, hobbelige wegen.

Neem vanaf het derde trimester zeker je gynaecologisch dossier en een doktersattest mee. Als je dan in je vakantieoord naar het ziekenhuis moet, zul je sneller en doeltreffender geholpen worden.
Een doktersattest kan sowieso gevraagd worden als je met de trein of het vliegtuig reist. Zorg er dus voor dat je het altijd bij je hebt, voor het geval dat …

5. Verzekering en ziekenfonds: wees alert!

Lees grondig je reisverzekeringscontract: zwangerschap kan soms een uitsluitingsgrond zijn! Neem ook altijd je Europese ziekteverzekeringskaart mee als je reist binnen een land dat tot de Europese Economische Ruimte (EER) behoort, of als Zwitserland je bestemming is.

6. Doe het rustig aan

Je hebt veel activiteiten gepland? Dan zul je misschien toch wat gas moeten terugnemen. Zwangere vrouwen doen het nu eenmaal beter rustig aan.


Hier zijn een aantal te mijden activiteiten:

  • Trektochten op grote hoogte: 3.500 m tijdens de eerste 6 maanden en 2.500 m aan het einde van de zwangerschap.
  • Diepzeeduiken: er is gevaar voor hypoxie (zuurstofgebrek), wat fataal kan zijn voor de baby!

Lange tochten te paard: op een paard zitten kan algauw zeer pijnlijk zijn, en de voortdurende schokken zijn allesbehalve ideaal voor je baby. Draag ook geen te zware bagage: reis niet met een rugzak, maar liever met een koffer op wieltjes.
 

7. Stel zorgvuldig je koffer samen

Voeg enkele elementen toe aan je vertrouwde checklist:

  • Je volledig medisch dossier: kwestie van tijd te winnen als je dringend moet worden opgenomen.
  • Steunkousen om flebitis te voorkomen: vraag een voorschrift aan je arts.
  • Comfortabele schoenen.
  • Een zonnecrème en een hoedje, om het fameuze zwangerschapsmasker te vermijden.

Het belangrijkste is: goed naar je lichaam luisteren. Forceer niets, rust als je er nood aan hebt, en je reis zal zonder problemen verlopen.
En wat meer is: achteraf zul je heel wat boeiende verhalen kunnen vertellen aan je oogappel!

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …