Image
Touring viert 60 jaar medische en technische bijstand in het buitenland
1958 was een bijzonder jaar: ruim 42 miljoen mensen bezoeken Expo 58 in Brussel en Touring heeft met de lancering van Touring Assistance een wereldprimeur beet. Een korte geschiedenis.

Tien jaar na de creatie van Touring-Wegenhulp, introduceert Touring Club in 1958 Touring Assistance. Een wetswijziging inzake douanes en accijnzen zorgde er in dat jaar voor dat voertuigen probleemloos het land in en uit konden rijden. Echter, het ‘openen van de grenzen’ bracht nieuwe risico’s met zich mee en daarin zag Touring Club, dat toen reeds tien jaar ervaring had met assistentie in eigen land, nieuwe opportuniteiten.

 

Bijstandsboekje

Als oplossing voor mogelijke calamiteiten in het buitenland, bedacht Touring Club het ‘bijstandsboekje’, een absolute wereldprimeur in 1958.

Dat boekje bestond uit uitscheurbare bonnen die in het buitenland konden ingeruild worden voor specifieke diensten. Het bijstandsboekje startte goed gevuld met een reeks bonnen voor repatriëring, betaling van douanerechten, juridische en technische bijstand.

Later kwamen daar nog bonnen bij voor onder meer luchttransport, medische assistentie en kosten ten behoeve van personen, sleepkosten, verzending van wisselstukken en zelfs het sturen van een vervangingschauffeur voor het geval de eigenaar van het voertuig niet in staat zou zijn om zelf achter het stuur huiswaarts te keren.

 

Medisch urgentieteam staat centraal

De sleutel tot het onverwijld succes van Touring Assistance is de uitbouw van een mondiaal urgentienetwerk dat 24/7 klaar staat om bijstand te verlenen. Cruciale schakels binnen dat netwerk zijn het intern medisch team - dat vanuit Brussel de klok rond een urgentieteam kan ontplooien - en de eigen ticketingdienst die de eventuele repatriëring intern kan afhandelen.

Al meer dan 20 jaar, maakt Véronique deel uit van de vele meertalige medewerkers, die hun ervaring delen in de medische dienst van Touring. 

 

Assistentie in het buitenland, waarom?

Het nut van een bijstandsverzekering voor het buitenland mag genoegzaam bekend zijn, toch vertrekt 39% van de Belgen straks op vakantie zonder enige dekking (geen medische noch pechbijstand, aldus ons jaarlijks vakantieonderzoek). Nochtans weegt de kost van die bijstand niet op tegenover de potentiële kosten die het resultaat zijn van problemen in het buitenland. Materiële schade is vervelend net als onderbrekingen van mobiliteit maar erger zijn de problemen van medische aard.

Wat als je gerepatrieerd moet worden? Wat als jouw ziekenhuisopname in het buitenland buitensporig veel geld dreigt te gaan kosten? De volgende anekdotes spreken boekdelen.

 

Van het toilet recht in de berm

Een man belt vanuit de Pyreneeën. Na het nemen van een scherpe bocht blijkt de zijdeur van zijn camper te zijn opengevlogen. Zijn vrouw zat op dat moment op het toilet en vloog door het maneuver door de deur recht in een berm. Achteroprijdende chauffeurs zagen het gebeuren en brachten de man tot stoppen.

Daarna legden ze hem uit wat er gebeurd was. De hulpdiensten werden gebeld en de vrouw werd met een paar gebroken ribben, een staartbeenbreuk en heel wat kneuzingen opgenomen in het ziekenhuis en na enkele dagen door Touring per ambulance gerepatrieerd.

 

Been gered dankzij bijstandscontract

Zwaar ongeval vlakbij Torun in het noorden van Polen. De echtgenote van het slachtoffer belde in paniek op: ze zouden het been van haar man ter plaatse amputeren. Na overleg met ons medisch team ter plaatse bleek dat de man inderdaad niet kon vervoerd worden met een ambulance; het risico op een embolie was te groot. Er was enkel een kleine luchthaven in de buurt waardoor Touring meteen besliste om een klein toestel in te zetten.

Bij aankomst bleek de lokale, medische ondersteuning compleet ontoereikend en was onmiddellijke repatriëring de enige optie. De man huilde van geluk toen hij hoorde dat hij met zijn vrouw naar huis zou vliegen. In België werd zijn been gered. Hij mocht er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn, mocht hij geen bijstandscontract gehad hebben…

 

Snel huiswaarts voor een niertransplantatie

Een klant belt op uit Zwitserland, midden in de nacht. Hij staat op de lijst voor een niertransplantatie en moet binnen de zes uur in België zijn. Hij bevindt zich op ongeveer 150 km van Genève. ’s Nachts zijn er geen lijnvluchten en een piloot vinden bleek geen sinecure. Na een hoop geregel geraakte de klant nauwelijks 5 uren na het telefoontje in het Erasmusziekenhuis. Jawel, Touring Assistance repatrieert in het geval van een acute transplantatie.

 

Met een helikopter uit de Himalaya geplukt

Oproep uit Nepal van een reisleider. Ze zijn met een groep gaan klimmen in de Himalaya en één van de leden van de groep is onwel geworden (hoogteziekte) en moet dringend geëvacueerd worden. De Touring-correspondent in Nepal doet het nodige: de man wordt per helikopter naar een ziekenhuis in het dal gebracht. Een week later kon de man samen met zijn reisgenoten huiswaarts keren.

 

Medicatie nagestuurd naar Nairobi

Oproep van een man uit Nairobi: zijn vrouw lijdt aan een leveraandoening en is haar medicatie thuis vergeten. Touring zoekt eerst uit of de medicatie ter plaatse beschikbaar is. Dat is echter niet het geval dus moet de medicatie opgestuurd worden. Intussen wordt mevrouw voor observatie naar het ziekenhuis in Nairobi gebracht. Een familielid in België brengt de medicijnen naar Touring waarna ze via DHL aan het ziekenhuis in Nairobi worden bezorgd. Nauwelijks anderhalve dag later kan het koppel hun vakantie verderzetten.

 

Beenbreuk, partner geen rijbewijs, chauffeur gestuurd

Klant is op reis met de auto in Spanje met zijn echtgenote en twee kinderen. Hij doet een val en breekt zijn been waardoor hij niet langer zijn auto kan besturen. Zijn echtgenote heeft helaas geen rijbewijs. De man wordt op een lijnvlucht gezet in Barcelona en Touring stuurt een chauffeur die de auto, vrouw en kinderen naar huis brengt.

 

Slecht idee: duiken in een droog zwembad

Een dame aan de telefoon: “Mijn man wou gisterenavond laat bij aankomst in ons huis in het zuiden van Frankrijk nog een duik nemen in het zwembad. Helaas stond er geen water in.” Resultaat: een hoop tanden kwijt, schouder gebroken, ruggenwervels gekneusd, enzovoorts. Na een aantal dagen in een lokaal ziekenhuis kan hij gerepatrieerd worden met een lijnvlucht onder begeleiding van een verpleegkundige en zijn echtgenote. De auto wordt gerepatrieerd met een groepstransport.

 

Een ziekenhuisrekening van 156.000 euro

Oproep uit de Verenigde Staten: “Mijn man heeft een hartaanval gekregen en ligt momenteel op intensieve zorgen in het ziekenhuis.” De correspondent van Touring achterhaalt dat zijn verblijf 5600 euro per dag gaat kosten (anno 2018 > 10.000 euro) en dat men hem daar vier weken wil houden. De ziekenhuisopname loopt dus op tot ruim 156.000 euro en daar komen nog de repatriëringskosten bij voor beide personen. Zonder Touring Assistance was dit een financiële catastrofe geweest voor dit koppel.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.