Image
harde wind

Hevige wind is in ons land geen zeldzaamheid. En het kan een geniepige vijand zijn als je onderweg bent, in de auto en zeker op een tweewieler. Hier is wat gouden raad om met dit slechte weer om te gaan …

Wanneer we het hebben over weerrisico’s op de weg, dan denk je ongetwijfeld aan regen, mist, ijzel, sneeuw, … Maar aan wind? Waarschijnlijk niet! Toch is dat een belangrijke factor om rekening mee te houden, of je nu met de auto, de motor of de fiets rijdt. “Het is zeker niet het meest voorkomende element in onze ongevallenstatistieken,” zegt Benoît Godart, woordvoerder van Vias, “maar het is wel een verzwarende factor.” Als we kijken naar de cijfers, zorgde dit in 2017 voor 0,4% van de ongevallen met lichamelijk letsel en 1% van de ongevallen met dodelijke afloop. Maar de ernst van deze door zware wind veroorzaakte ongevallen (het risico op overlijden) is verhoudingsgewijs veel groter dan in andere weersomstandigheden.

 

De valkuilen van windstoten

Op 1.000 lichamelijke ongevallen met de dood tot gevolg (binnen 30 dagen):

Normale omstandigheden 18,4
Regen          19,6
Mist (zichtbaarheid minder dan 100 meter) 22,4
Hevige wind, windstoten 43,9
Sneeuwval 20,1
Hagel            19,6
Andere (dikke rook,...)    25,7
Onbekende, niet nader bepaalde oorzaken 9,8

Nog een interessante vaststelling in de statistieken van Vias: het zijn de auto’s die het vaakst betrokken zijn bij door rukwinden veroorzaakte ongevallen. Om je een idee te geven, op 500 ongevallen (cijfers tussen 2014 en 2016) waren er:

1 Auto's 321
2 Fietsen  57
3 Bromfietsen 36
4 Voetgangers 35
5 Bestelwagens 19
6 Motoren    17
7 Vrachtwagens 7

Bij hevige wind merk je meteen het effect op je rijgedrag. En die gevolgen kunnen erg verschillen, afhankelijk van je vervoerswijze.

Ben je te voet? Pas op dat je niet valt

Buiten het risico om je evenwicht te verliezen – vooral bij de meest kwetsbare personen – is ook een valpartij een van de mogelijke gevolgen. Een val die dramatisch kan uitdraaien wanneer dit gebeurt aan de rand van een drukke weg. Ook vallende takken en andere objecten zijn factoren waar je rekening mee moet houden, of je nu in de stad bent of op het platteland.

Rij je met de fiets? Draag een helm!

Op twee wielen zijn rukwinden uiteraard niet je beste vrienden! Afhankelijk van de windsnelheid kan het raadzaam zijn om je verplaatsing even uit te stellen. Een helm dragen is weliswaar niet verplicht, maar nog meer aangeraden dan bij normaal weer. Niet alleen om de gevolgen bij een val te beperken, maar ook om je te beschermen tegen eventuele takken of voorwerpen die door de lucht vliegen.

Rij je met de moto? Blijf dan kalm

In vergelijking met de fiets word je weliswaar “geholpen” door het gewicht van je machine, maar je bent nog altijd niet beschut. Pas je snelheid aan in functie van de omstandigheden.
Motorrijden bij harde wind vraagt kalmte en aandacht. Het “vreemdste” is rijden met zijwind, waarbij je verplicht wordt om wat schuin te gaan hangen. Ook daar moet je oppassen, want bij het inhalen van een vrachtwagen of door voorbij beschutting te rijden (bomen, gebouwen, …), zal de windstroom veranderen. Eén advies: zit niet verkrampt aan het stuur! Je onderlichaam moet aan de machine kleven” en je schouders moeten ontspannen zijn, zodat je snel kan reageren op veranderende omstandigheden.

Rij je met de auto?

Veilig beschut door je carrosserie is jouw positie beslist een pak benijdenswaardiger dan die van een fietser of motorrijder, vooral als de windvlagen gepaard gaan met zware regenval. Naast vallende bomen en andere voorwerpen zal het gevaar vooral komen van je snelheid en van drukverschillen.

Een van de belangrijkste factoren op de snelweg is je snelheid. Soms is het al genoeg om van 120 naar 100 km/u te gaan om je meteen een pak veiliger te voelen.

Het verschil in druk zal je vooral voelen als je een vrachtwagen inhaalt, over een brug rijdt of wanneer je “beschutting” verlaat (een bos, een tunnel, een gebouw, …). Als je fietsen vervoert of voorwerpen op je imperiaal, of met een aanhangwagen of caravan rijdt, moet je extra voorzichtig zijn!

Net als op de motor is het zaak je schouders te ontspannen en niet verkrampt aan het stuur te zitten. Met je bekken stevig op het zitvlak van je zetel word je één met de wagen, zodat je kan anticiperen op al zijn bewegingen.

 

 

Een paar laatste nuttige tips

Hoewel zware wind een relatief zeldzaam fenomeen is, kan het je rijgedrag fors beïnvloeden en bij een ongeval ernstige gevolgen hebben. Als je toch de baan op moet, met welk vervoermiddel ook, volg je best deze regels:

  • Informeer je over de weersomstandigheden.
  • Blijf alert, maar ontspannen.
  • Verminder je snelheid, tot je je echt comfortabel voelt.
  • Anticipeer op de feiten bij het kruisen of inhalen van vrachtwagens.
  • “Lees” de weg en de valstrikken van hevige wind: bossen, een tunneluitgang, gebouwen, borden enzovoort.
  • Probeer je verplaatsing uit te stellen als de verkeersomstandigheden te gevaarlijk zijn.