Amsterdam city trip citytrip

10 tips voor je citytrip naar Amsterdam

Zin in een citytrip? Tijdens de Gouden Eeuw was Amsterdam een van de rijkste steden ter wereld maar daarna zakte de stad diep weg in de wereldranglijst om pas in de jaren 50 van vorige eeuw weer helemaal tot de toeristische top te gaan behoren.

Het stadscentrum is compact, je kunt er heerlijk tafelen, het patrimonium is indrukwekkend, cultuur is er voor elk type bezoeker en wie louter komt om te winkelen, mag rekenen op een verrassend breed aanbod. De makkelijkste manier om vanuit België het stadscentrum van Amsterdam te bereiken, is met de trein.

Als je in Amsterdam Centraal aankomt, hoef je maar het Stationsplein over te steken om de historische grachten te ontdekken. De grachten werden uitgebouwd in concentrische ringen waarvan de radialen samenkomen in de Dam. De hoofdgrachten (Herengracht en Keizersgracht) waren destijds bedoeld voor woonhuizen; enkel aan de buitenste gracht, de Prinsengracht, werd bedrijvigheid toegestaan. Vandaag kun je die rijke geschiedenis nog goed ontwaren tijdens een leerrijke rondvaart door de grachten. Het unieke karakter van die grachten werd in 2010 nog eens bevestigd door de UNESCO die de grachtengordel op zijn Werelderfgoedlijst bijschreef. Behalve de grachten imponeren ook de vele musea.

Er zijn er ruim 75 en wellicht zijn het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum de twee die het meest tot de verbeelding spreken. Gouden tip: laat de auto thuis (of zoek een betaalparking buiten het stadscentrum) want de kleine straatjes aan de grachten zijn niet alleen ongeschikt voor onervaren chauffeurs, die straatjes worden voornamelijk ingenomen door grote drommen voetgangers en fietsers.

Meer info: www.iamsterdam.com

 

Amsterdam in cijfers

 • 811.000 inwoners, 178 nationaliteiten
 • 767 km fietspaden, 900.000 fietsen (schatting)
 • 6150 winkels, 2500 huisboten, 75 musea, 207 schilderijen van Van Gogh

Trein: Vanuit Brussel of Antwerpen spoor je met de Thalys op respectievelijk 110 en 72 minuten naar Amsterdam Centraal. Van daaruit kun je het beste te voet verder of neem je de tram naar je bestemming.

Auto: Brussel – Amsterdam: 210 km, reistijd 2.30 à 3 uren.

 

10 must sees

 1. De 9 Straatjes
 2. Van Gogh Museum
 3. De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
 4. Anne Frank Huis
 5. The Whale
 6. Het EYE Filminstituut
 7. De Haarlemmerbuurt
 8. De Jordaan
 9. Het Vondelpark
 10. Amsterdamse markten 

Blog