kerstmarkt

10 kerstmarkten die je moet gezien hebben

Iedereen kent de leukste kerstmarkten in eigen stad en streek maar misschien wordt het wel eens tijd voor een portie jingle bells elders? Tien inspirerende tips voor een gezellige avond in een dikke jas met de obligate glühwein in de hand.

1. Winter Pret in Brussel

Als we de Brusselaars mogen geloven, dan kan er geen enkele andere Belgische kerstmarkt aan hun ‘Winter Pret’ tippen. De kerstmarkt is er dan ook eentje die perfect past bij de grandeur van een hoofdstad: kilometers kerstplezier langs een grote diversiteit van kraampjes en randanimatie. Benieuwd welke gigantische kerstboom ze dit jaar op de Grote Markt gaan ‘planten’.

Van 30 november tot 6 januari 2019

 

 

2. Winter in Antwerpen

De kerstmarkt in Antwerpen is bijzonder omdat deze zich niet op één plaats situeert. Er kan gefeest worden op het Steenplein, de Suikerrui, de Handschoenmark, de Groenplaats en uiteraard op de Grote Markt. De schaatspiste staat net als vorig jaar op de Groenplaats.

Van 8 december tot 6 januari 2019

 

3. Winter in het park in Oostende

Met ‘Winter in het park’, ter hoogte van het Leopoldpark, beschikt Oostende sinds vorig jaar over een échte kerstmarkt, goed voor ruim 50 chalets met gevarieerde kerstanimatie. De organisatoren beloven elke dag nieuwe acts en magische momenten.

Van 30 november tot 6 januari 2019

 

4. De Gentse Winterfeesten

In analogie met de Gentse Feesten zijn er de Gentse Winterfeesten. Veel minder groot maar minstens zo gezellig. De schaatspiste onder de Stadshal en het ‘dennenbos’ ernaast zijn de favoriete plekjes van ouders met kinderen. Er kan een maand lang gekuierd worden langs meer dan 150 dampende kraampjes en uiteraard is ook het reuzenrad weer present.

Van 7 december tot 6 januari 2019

 

5. Village de Noël in Luik

Ga dit jaar eens naar Luik want de stad beschikt met Village de Noël naar eigen zeggen over het grootste kerstdorp van België (ruim 200 chalets!). De nuance zit ‘m in het woord ‘kerstdorp’ want Village de Noël is opgevat als een dorp en niet zozeer als een markt. Ga de sfeer eens opsnuiven op de Place St Lambert en de Place du Marché.

Van 30 november tot 30 december 2018

 

6. Leuvense Kerstmarkt

Kort en krachtig, zo doen ze dat op de Leuvense Kerstmarkt, namelijk van 12 tot en met 23 december, niet eens 2 weken. Maar ook intens en gezellig en met alles erop en eraan. Uniek zijn de ambachtslui die je echt aan het werk kunt zien. Het sparrenbos, waar de Kerstman huist, is telkens weer een hit bij de kleinsten. De Leuvense kerstmarkt staat bekend om zijn grote variatie aan eettentjes. Plaats van afspraak: het Hoover- & Ladeuzeplein.

Van 12 tot en met 23 december 2018

 

7. Winterland Hasselt

Winterland Hasselt is meer dan een kerstmarkt met chalets en tentjes rond een schaatsbaan. Centraal staat het huis van de kerstman, precies zoals het eruit ziet op de Poolcirkel in Lapland. Kinderen kunnen er met hun eigen ogen zien wat de kerstman precies doet tijdens de drukke wintermaanden. Leuke selfies verzekerd! Winterland vindt plaats op het Kolonel Dusartplein.

Van 24 november tot en met 6 januari 2019

 

8. Coeur en Neige in Bergen

Coeur en Neige is een totaalspektakel met heel veel animatie voor jong en oud. Sfeer en kostuums geven de kerstmarkt in Bergen een unieke toets. De grote ijspiste (550 m²) aan de imposante kerstboom wordt wellicht opnieuw de grote aandachtstrekker net als de aanwezigheid van zowel de kerstman als kerstvrouw.

Van 7 december tot 31 december 2018

 

9. Kerstdorp en -markt in Durbuy

Als je nog eens een goed excuus zoekt om naar Durbuy af te zakken, bezoek dan de kerstmarkten die tijdens de weekends van eind november tot het weekend na nieuwjaar worden georganiseerd. Telkens op een zaterdag en zondag dus ideaal voor een feestelijk weekendje weg. Voor het volledige uurrooster verwijzen we naar de website van Durbuy.

Van 23 november tot 6 januari 2019

 

10. Le village de Noël in Charleroi

De Place de la Digue (december) en Place Verte (januari) worden elk jaar opnieuw omgetoverd tot een sprookjesachtig kerstdorp bestaande uit meer dan 50 charmante chalets en een groot verwarmd terras. Vooral de kinderen hebben het goed naar hun zin in het gezellige kerstdorp. Nieuw dit jaar is de half-overdekte ijspiste van maar liefst 700 m2. Het volledige programma van de festiviteiten vind je op de website van Charleroi Noël.

Van 30 november tot 28 december en van 1 tot 6 januari 2019