Image
gebroken been

Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?

Wie een reis boekt, laat zich best verzekeren voor onvoorziene omstandigheden. Want doorgaans wordt een reis lang op voorhand geboekt en kun je niet voorspellen wat er zal of kan gebeuren tussen het tijdstip van boeking en vertrek. Een sterfgeval, ziekte in de familie, een kind dat een been breekt tijdens een kamp, de baas die alle verloven intrekt, enzovoorts.

Ondanks die wetenschap heeft of neemt ruim 65% van de vakantiegangers géén annuleringsverzekering terwijl de kost maar een fractie van het vakantiebudget bedraagt. Trouwens, hoe goed ben jij verzekerd?

Volgens Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, is ziekte dé hoofdreden waarom reizigers hun reis annuleren, gevolgd door ongeval en overlijden.

Top 5 redenen om een reis te annuleren

 
Ziekte 70%
Ongeval 10%
Overlijden 10%
Arbeidsomstandigheden
(ontslag, werk gevonden, verlof ingetrokken, ...)
+- 5%
Administratieve omstandigheden 
(rechtbank, herexamen, probleem met reisdocumenten, ...)
+-5%
* Deze afgeronde cijfers zijn gebaseerd op een rondvraag van Assuralia onder zijn leden annuleringsverzekeraars.

Hoewel ziekte, ongeval en overlijden voor de hand liggende oorzaken zijn die een reis in het water doen vallen, zijn er ook scenario’s waar de gemiddelde vakantieganger niet van wakker ligt of rekening mee houdt. Een lijst met waarborgen is te vinden in de brochure “Gerust op reis met de reisverzekering” van Assuralia.

Wat dekt de annuleringsverzekering?

Volgens Assuralia dekt de annuleringsverzekering het financiële verlies dat jij en jouw gezin zouden lijden omdat een geplande reis niet kan doorgaan. Ze kan ook voorzien in de terugbetaling van de niet opgebruikte vakantiedagen in geval van onderbreking van de reis.

Net als de reisverzekering kan de annuleringsverzekering voor een tijdelijke periode gesloten worden, voor een welbepaalde reis, of voor een jaar voor alle tijdens een jaar geplande reizen.

Naargelang de verzekeringsdekking die je kiest, kan de onmogelijkheid om een geplande reis te wijten zijn aan verschillende redenen:

  • medische: ziektes, ongevallen, overlijden, transplantaties, complicaties tijdens de zwangerschap,
  • familiale; scheiding,
  • professionele/economische: ontslag, nieuw contract van onbepaalde duur, intrekken van reeds toegekend verlof,
  • materiële: materiële schade aan de woning, aan de tweede verblijfplaats, aan beroepslokalen, 
  • administratieve: oproeping voor een militaire of humanitaire opdracht, voor de adoptie van een kind of als getuige of jurylid bij een rechtbank,
  • overheidsgebonden: weigering van een visum, 
  • andere: herexamen, vertraging bij inscheping ten gevolge van een panne of een ongeval, annulering door jouw reisgezel

Hoe en wanneer verzekeren?

Een annuleringsverzekering neem je ofwel bij het boeken zelf, of je zorgt ervoor dat je er vooraf al een hebt. Het spreekt voor zich dan men zich na het vertrek niet nog snel kan laten verzekeren. In de praktijk ben je overigens het best gedekt met een jaarpolis want die valt goedkoper uit dan individuele verzekeringen afsluiten per trip.

Niet onbelangrijk: ook trips in eigen land komen daartoe in aanmerking maar het moet in dat geval gaan om minstens 3 overnachtingen en een minimaal budget van 150 euro per persoon of 250 euro voor het ganse gezin. Lees ook dit artikel op onze website: Stel je vakantiebudget veilig met een annuleringsverzekering.