Image
Italië

Voor je op reis vertrekt naar Italië is het belangrijk om de volgende weetjes over het dagelijkse leven te kennen.

Openingsuren

In Italië is er een lange middagpauze. De reden? Het is het warmste moment van de dag. In de zomer is het haast onmogelijk om tijdens die uren te werken. Italianen profiteren van dit momentje rust om een siësta te doen. De winkels sluiten iets langer ’s middags, maar blijven ’s avonds wel langer open.

  • Banken: tussen 8 en 13.30 u en 14.45 en 16 u van maandag tot vrijdag (soms de zaterdagochtend)
  • Postkantoren: van 8 tot 13.30 u op weekdagen en van 8.30 tot 12 u op zaterdag.
  • Winkels: meestal van 9 tot 13 u en van 15.30/16 tot 19.30-20 u van maandag tot zaterdag. In de grote steden en op toeristische plekken kunnen er langere openingsuren gelden. In het noorden van Italië is de middagpauze meestal iets korter en sluiten de winkels ook iets vroeger.

Geld

  • Munteenheid: Italië is deel van de eurozone, je hoeft dus geen geld in te wisselen voor je vertrek.
  • Je kunt je creditkaart gebruiken. De meeste kaarten ((American Express, Visa, Diners, Mastercard, Carte Blanche, Eurocard) worden geaccepteerd in winkels, hotels en restaurants. Ze worden ook in tankstations op de autowegen aanvaard en in 70% van de tankstations op het gewone wegennet.
  • Geld afhalen: je kunt met je debetkaart of met de meeste creditkaarten geld afhalen in de ‘Bancomat’ automaten.

Elektriciteit

Meestal heb je geen aangepaste stekker nodig. In Italië vind je dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz). Sommige huurhuisjes of huurappartementen kunnen een stopcontact zonder aarding of een oud formaat met drie gaatjes onder elkaar hebben. Aan zulke stopcontacten mag je bepaalde apparaten niet aansluiten, zoals een oplader voor laptops. Neem dus een universele stekker mee. Hij neemt niet veel plaats in en kan steeds van pas komen.

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 39

Accommodatie

Hotels

In Italië vind je heel wat hotels. Ze worden onderverdeeld in vijf categorieën (hostels in drie categorieën). De meeste grote hotelketens bieden hotels aan in Italië.

Campings

Campings zijn erg populair in Italië. Het wordt aangeraden om een Internationale CampingCard aan te schaffen, maar dat is niet verplicht.

Wildkamperen wordt afgeraden, ook al is het handig. Je moet hiervoor steeds toestemming krijgen van de eigenaar van het stuk privégrond waarop je wilt kamperen of van de burgemeester wanneer je op een openbaar terrein wilt kamperen.

Hostels

Er zijn meer dan 80 hostels in Italië die deel uitmaken van de Internationale Organisatie voor Jeugdherbergen.

Slapen bij lokale inwoners (B&B)

In grote steden en toeristische centra kun je kamers huren bij lokale bewoners. Voor meer informatie kun je terecht bij de lokale toeristische diensten of op de site van Bed & Breakfast Italia.

Bed and Breakfast Italia

Palazzo Sforza Cesarini

Corso V. Emanuele II, 284

00186 Roma

Tel.: +39 06 68 78 618

E-mail: info@bbitalia.it

Speciale overnachtingen

In Italië kun je overnachten op unieke plekken, zoals in een klooster. Het is niet duur om hier te logeren, maar je moet er wel enkele regels respecteren.

Het is ook mogelijk om in een boerderij te overnachten. Lees er meer over op de site van Agriturist.

Agriturist

Corso V. Emanuele II, 101

00186 Roma

Tel.: +39 06 685 2342

Fax: +39 06 685 2337

Speciale regels en beperkingen in Italië

Het is verboden om te roken op openbare plaatsen, behalve als de bar, het restaurant of het gebouw een aparte rokersruimte heeft. Het verkoop van alcoholische drank is verboden aan minderjarigen onder de 16 jaar. Bars en restaurants bieden een alcoholtest aan als je je alcoholgehalte wilt controleren.

Als je namaakgoederen koopt, moet je weten dat je net als de verkoper van de goederen verantwoordelijk kunt worden gesteld. Boetes kunnen oplopen tot wel € 10.000.

In Italië is de bediening (of fooi) inbegrepen in de rekening, maar het is gebruikelijk om de rekening af te ronden naar boven. Dat geldt ook voor taxi’s.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Italië je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …