Image
Elektronica
Welke elektronica mag je in je handbagage meenemen en welke niet? Wat hoort in de koffer die je incheckt en wat niet? Vermijd stress en discussies op de luchthaven en informeer je ruim op voorhand. Hoe? Met deze checklist!

Elektronica zoals smartphones, tablets en computers mogen mee aan boord, dat is de algemene regel. Maar wat zijn de regels voor elektronische sigaretten, powerbanks, en dergelijke? Eerste vraag: mag het mee? Bonusvraag: in de handbagage of in je koffer die je incheckt?


Smartphones

Ja, die mogen mee aan boord. Maar luister aandachtig naar de aanwijzingen van het boordpersoneel want tijdens de vlucht hoort je toestel in ‘vluchtmodus’ te staan. Opgelet evenwel: telefoneren is op sommige vliegtuigen wel degelijk toegestaan (via speciale apparatuur op het vliegtuig). Als er wifi aan boord is, is het uiteraard toegestaan om daar met je elektronica gebruik van te maken. Weliswaar nog steeds in vluchtmodus.


Tablets, computers, …

Net als smartphones mogen deze ook mee aan boord. Als je toestel is uitgerust met een SIM-kaart, dan gelden dezelfde regels als voor smartphones. Luister ook in dit geval aandachtig naar het boordpersoneel want in de meeste gevallen mag je de genoemde elektronica niet gebruiken tijdens het opstijgen en landen.

Elektronica meenemen op het vliegtuig


Batterijen

Toestellen met batterijen mogen mee in het bagageruim maar moeten uit worden gezet (niét in ‘slaapmodus’). Denk aan scheerapparaten, gps-toestellen, maar ook aan losse batterijen voor je draadloze hoofdtelefoon bijvoorbeeld of je fototoestel.

Doch opgelet met lithiumbatterijen: pak ze goed in want dergelijke batterijen zijn schokgevoelig. Bovendien gelden aparte regels voor ‘zware’ lithiumbatterijen. Bijvoorbeeld voor (professionele) camera’s, drones, etc.


Powerbanks

Deze worden beschouwd als reservebatterijen en horen volgens de voorschriften van de IATA enkel thuis in de handbagage.


Elektronische sigaretten

De zogeheten e-cigarettes mogen enkel mee in de handbagage. Bijkomend: ze mogen aan boord niet opgeladen worden en uiteraard niet gebruikt worden. Hou er ook rekening mee dat navulvloeistof onder het reglement valt van de vloeistoffen. Concreet: maximaal 100 ml per verpakking maar je mag tot 10 verpakkingen meenemen. Let wel: ook tandpasta en crèmes worden beschouwd als vloeistoffen. Kortom: alles samen mag je de 1 liter niet overschrijden per persoon.


Absoluut verboden in je handbagage

Los van de elektronica is het goed om weten wat absoluut niet mee aan boord mag. De volledige lijst van verboden voorwerpen en producten vind je op de website van Brussels Airport.


En ook nog dit…

Trip naar de VS gepland? Zorg dat je een koffer hebt met een TSA-slot. Dat is een slot dat met een ‘master key’ kan opengemaakt worden door de Amerikaanse autoriteiten. Het is op zich niet verboden om te reizen met een ouderwetse koffer met hangslot (dat overigens ook in TSA-uitvoering bestaat) maar weet dat de Amerikaanse douanediensten desgewenst je koffer mogen openbreken (lees: beschadigen).


Reis met een gerust hart

Is je bagage tijdens het vervoer gestolen of verloren gegaan door de luchtvaartmaatschappij? De annuleringsverzekering van Touring omvat ook een bagageverzekering.